Hatékony angoltanulás – Tippek és trükkök

hatékony angoltanulás

Több, mint 15 éve tanítok angolt diákoknak, felnőtteknek, vállalkozóknak. A leggyakoribb kérdés amit feltesznek az, hogy milyen tippek, trükkök vannak, amivel a hatékony angoltanulás megvalósítható?

Azt már az előző blogbejegyzésben elmondtam, hogy szerintem nincsenek csodák. Tanulni kell! Gyakorolni kell méghozzá rendszeresen. Vannak azonban olyan gyakorlatban általam már kipróbált módszerek, amik elősegítik, hogy gyorsabban eredményt érj el.

Mik ezek a hatékony angoltanulást segítő tippek és trükkök? Olvasd el!1, Légy motivált
Igen, tudom, könnyű mondani.. 🙂 Ha van célja a az angoltanulásodnak, akkor kicsit könnyebb! Ezért kell már a nyelvtanulás elején a Miértedet megtalálni. Változtasd meg hozzáállásodat, ne várj mások ösztönzésére, találd meg azt, ami téged a legjobban kitartásra ösztönöz.

2, Higgy magadban, és légy türelmes!
Ne akarj mindent az első hallás után azonnal tudni! Még a gyerekeknek is idő kell, mire megtanulnak az anyanyelvükön. Miért várnál önmagadtól lehetetlent?

3, Keress beszélgetőtársat!
Könnyebb az angoltanulás, és szórakoztatóbb is, ha kötetlenül, nem nyelvórai kereteken belül foglalkozol csak az angollal.

4, Hallgass angol szövegeket olyan témában, ami egyébként is érdekel!
Fontos azonban a hatékony angoltanulás szempontjából, hogy ne csak azt nézd, hogy mi az értelme a szövegnek, hanem a szóösszetételeket, a kiejtést, és a hangsúlyt is. Ha olyan szövegeket hallgatsz, aminek a témaköre egyébként is érdekel, könnyebben szánsz rá időt, és könnyebben meg is érted a hallott szöveget, hiszen maga a téma már ismerős lesz.

5, Olvass újságot, internetes híreket
Fejlődik a passzív szókincsed és szokod a hétköznapi, valóban használatos kifejezéseket, szóösszetételeket.

6, Gyakorolj hétköznapi mondatokat
Nem kell rögtön a legbonyolultabb nyelvtani szerkezeteket használni ahhoz, hogy kommunikálni tudj. Kezdd a könnyebbekkel, de azokat gyakorold be pontosan.

7, Ismételj!
Ha nem használod, elfelejted! Ez ennyire egyszerű.

8, Ne csak a nyelvtant tanuld!
A nyelvtani tesztek töltögetése segít a nyelvtani tesztek megoldásában, de fogadjunk, hogy nem ez volt a célod az angoltanulással. Ha beszélni szeretnél angolul, akkor azt kell gyakorolni! Az angol tesztektől nem fogsz jobban angolul kommunikálni.

9, Ne félj a hibáktól

Beszélj, akkor is ha hibázol! Használd azokat a szavakat amiket ismersz, hogy elmagyarázd azokat amiket nem. Ha nem jut eszedbe egy szó, nem kell mindjárt kétségbe esni. Próbáld meg körülírni, elmagyarázni a mondanivalódat azokkal a szavakkal, amiket ismersz.
Ha hatékonyan akarod használni az angol nyelvet, akkor az első lépés az, hogy használd és csak a második lehet az, hogy jól és helyesen használd!

A végére hagytam az egyik legfontosabbat!

10, Fejezd be önmagad leszólását!
Ha valaki megkérdezni, hogy tudsz-e angolul ahelyett, hogy azt mondanád, hogy nem tudok angolul, nem vagyok túl jó angolból, mondd azt, hogy nemrég kezdtem de már fejlődök. Ne vágd magad alatt a fát!

Németh Eszter
A céltudatos nyelvtanulók angol nyelvtanára

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .