A tanár is tanul néha!

Vannak esetek, amikor a tanár is tanul. Nem azért, mert annyira szeretne, hanem mert egy-egy szituáció során rádöbben valamire, amit lehet, hogy már eddig is sejtett, de nem tudatosult benne teljesen a dolog.

A nyelvtanulók, diákok első számú problémája, hogy a többségüknek fogalma sincs, hogyan is kell nyelvet tanulni.

Te tudod?

A tanár is tanul

Hogyan is kell angolt tanulni?


Ha nem, vagy nem biztos, vagy azt hiszed, hogy igen, de valahogy eddig mindig csak nyűg volt a dolog a suliban, de főleg otthon, akkor olvasd el, hogy szerintem mi a leghatásosabb menetrend, egy átlagos iskolai angolnyelv óra után, ha szeretnél abból valamit hasznosítani, ami az órán elhangzott.

0. Figyelj oda, amikor a szerencsétlen tanár a lelkét kiteszi és magyarázza az új anyagot

Bocs, ha te így csinálod, de láttam már pár kivételt! Tudom te mindig figyelsz.. De ha néha mégsem, mert jobb épp a tegnapi randin elmélkedni, vagy a szomszédot piszkálni, esetleg egy másik nálad kevesebb tehetséggel megáldott társadat kinevetni, akkor azért néha gondolj arra, hogy ha nem figyelsz, – mindegy milyen okból – a saját dolgodat nehezíted meg.

1. Mielőtt nekiállsz a leckének olvasd el, amit aznap írtatok a füzetbe, könyvbe, stb.


Ugye te sem gondolod, hogy például egy napi 6 órás órarend után pontosan emlékezni fogsz minden apróságra, amiről szó volt. Ha minden előzetes ismétlés nélkül nekiesel a leckének, hogy mielőbb végezz, akkor a következő dolgok garantáltak:

 • Sok lesz a hiba
 • Ha később veszed észre és kijavítod, akkor tovább tart a tanulás délután
 • Ha nem veszed észre és sokat csinálsz a feladatból, akkor rosszul tanulod meg
 • Meg még pár egyéb hátránya is van, a tanár csúnya nézésétől kezdve az osztálytársak, csoporttársak vidámságán túl, de szerintem már így is érted, nem boncolgatnám tovább ezt a témát. 🙂 Szóval, először az órai anyag jön.

  2. Tanuld meg az új szavakat


  A tanárok többsége olyan leckét ad fel, ami vagy az új szókincset vagy az új nyelvtani részt, vagy valamilyen kommunikációs elemet gyakoroltat, esetleg mindezt egyszerre.
  Ha nem tudod az új szavakat, akkor sokkal nehezebb a dolgod.

  3. Csináld meg a leckét!

  Igen, ez a pillanat is eljött. Rajta!
  De soha ne ezzel kezd, ha jót akarsz magadnak!
  Ja igen, és ha kész ellenőrizd magad. Másodszori átnézésre sok hiba előjön.. Nem kell vele megvárni a következő tanórát, hogy kijavítsd.

  4. Ismétlés a tudás anyja, legalábbis azt mondják!

  Ha minden lecke kész, akkor te még sajnos nem végeztél. Most jön az ismétlés. Érdemes az előző néhány óra szókincsét átolvasni, átismételni. Ha nem használod, elfelejted.
  Ez van. Ezek sajnos tények. Pár perc az egész, de életet menthet.. 🙂

  (5. Csak a gyengébbek kedvéért!)


  Ha mindezzel kész vagy, ugyan már, ne felejtsd el betenni a könyvet, füzetet, szótárt a táskádba, mert másnap ha semmi felszerelésed nincs ott, tanár legyen a talpán, aki el meri hinni, hogy készültél az órára.. 🙂

  Neked vannak jól bevált tanulási tippjeid? Írd meg kommentben.

  Szép napot!

  Németh Eszter
  A céltudatos nyelvtanulók angol nyelvtanára

  Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .