A mai modern angol nyelvtanulás problémái tanárszemmel

Angolnyelv tanulás problémái

Manapság rengetegen tanulnak angolul, és még annál is többen szeretnének, vagy tervezik (évek óta), hogy majd egyszer nekiállnak. Mindig jó voltam matekból (bocs, tudom ez ma nem divat 🙂 ) szóval álljon itt néhány statisztikai adat, hogy miért is érdemes és miért szeretnék olyan sokan az angol nyelvet elsajátítani.

“A statisztikák szerint 446 millió anyanyelvi beszélője van napjainkban. A Föld lakosságához képest az anyanyelvi beszélők száma százalékosan csökken, viszont a világ első számú másodikként használt nyelve az angol. Kb. 650 millióan beszélik jól első vagy második nyelvként és 2-3 milliárd közé teszik azok számát, akik néhány szót értenek a nyelvből.

Az Európai Unió egyik hivatalos és munkanyelve. Az angolul tanulók közül csak több mint minden 100. tud az alapszintnél (néhány száz szó) jobban, viszont ezt a nyelvet tanulják a világon a legtöbben. Egyben a legelterjedtebb számítógépes nyelv is.” /Wikipedia/

Ha egyszer tényleg ennyien beszélnek angolul, és tényleg érdemes angolul tanulni, akkor miért beszélnek manapság oylan kevesen legalább középszinten angolul?

Angol nyelv

Mert vannak bizonyos problémák, melyek akadályozzák a nyelvtanulást.

Mik az angol nyelvtanulás problémái, amik miatt sikertelen vagy?

  1, a tanulók, vagy tanulni vágyók többsége nem tudja miért tanulja az angolt

  2, az internet és a google korában ingyen szeretnének tökéletes, személyre szabott megoldást kapni

  3, fájdalom, azaz erőfeszítés mentesen szeretnének angolt tanulni, lásd csodamódszerek, amik házi feladat és gyakorlás nélkül ígérnek gyors és tökéletes nyelvtudást (ez nem baj, csak az, hogy ezt sokan elhiszik)

  4, az angol nyelvtanulók jó része inkább eltölt órákat a drága idejéből több száz oldal átböngészésével és ingyenes anyagok sokaságának letöltésével, (melyek aztán csendesen pihennek egy eldugott almappa almappájában a számítógépükön) ahelyett, hogy meghatároznánk az angol nyelvtanulásunk célját, szabnánk magunknak egy határidőt és keresnénk egy olyan tanárt vagy online tanfolyamot, ami az ő igényeiket szolgálja ki és rendet, rendszert vinnénk a tanulásba

  5, még egyszer leírom, mert fontosnak tartom, a nyelvtanulás alapproblémája, hogy a tanulók nem az általuk meghatározott cél elérésének irányába egy ennek megfelelően kialakított rendszer szerint dolgoznak

  6, a divatot követő szülők nagy többsége azt hiszi, hogy ha óvodás korban beiratja a gyerekét angolra, akkor tuti megtanulja a gyereke az angol nyelvet, hiszen a nyelvtanulást korán kell kezdeni, mint tudjuk. VAGY mégsem ez a lényeg? Hogy pontosan mit is gondolok az angol nyelvtanulás elkezdésének ideális időpontjáról, arról majd később egy másik bejegyzésemben olvashatsz a www.hasznosangol.hu oldalon! 🙂 Tudom, nem leszek vele népszerű (főleg a nyelviskolák és az angol nyelvtanárok egy részének körében).

Te vajon melyik problémával küzdesz? Szeretnéd legyőzni? Olvasd a blogot és iratkozz fel az egyperces angoltanulási tippekre!
Csak így lesz belőled angol nyelvtanuló helyett angolul kommunikáló ember. 🙂 Változtass a hozzáállásodon, tanulj, és hasznosítsd az angoltudásod! HIdd el megéri!


Németh Eszter
A céltudatos nyelvtanulók angol nyelvtanára

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .